“Juridisch advies”
“Persoonlijk en informeel”
Stel direct gratis een juridische vraag!

Stormschade aan jouw huurwoning

Wie is verantwoordelijk? 

Als er schade door een storm of een hagelbui ontstaat, dan rijst de vraag ‘’wie is verantwoordelijk voor het herstel van de schade’’?

Het waait wel vaker hard in Nederland, maar schade door de wind is officieel pas stormschade wanneer het is veroorzaakt door windkracht 7 of hoger. Dit moet vastgelegd zijn door het KNMI. Het uitgangspunt is dat uw verhuurder als eigenaar van de woning de opstal verzekert en dat u als bewoner een inboedelverzekering heeft. De verzekeraars zullen in dat geval de geleden schade vergoeden.

Verplichtingen huurder

Als de schade zodanig klein is dat de huurder dit zelf kan oplossen, dan behoort het ook tot zijn verantwoordelijkheid om dit op te lossen. Een voorbeeld hiervan is een schutting die makkelijk recht te zetten is.  

Verplichtingen verhuurder

Als de schade niet makkelijk en zonder de benodigde deskundigheid is op te lossen dan dient de verhuurder dit op te lossen. Een huurder kan bijvoorbeeld niet zomaar bij weggewaaide dakpannen komen. 

Meldingsplicht huurder

Een huurder dient een melding te maken van de schade bij zijn verhuurder. Als je dit niet doet en de schade wordt erger, dan kun je daarvoor verantwoordelijk worden gehouden. In sommige gevallen hoeft de verhuurder deze schade dan ook niet meer te herstellen. Een voorbeeld hiervan is dat door de storm schade is ontstaan aan het dak. Als deze schade lekkage veroorzaakt dan heeft dit tot gevolg dat er waterschade is. Als je dit niet tijdig meldt dan wordt de waterschade ook alleen maar erger. Het is dus altijd van belang om bij een gebrek aan de woning hier een melding van te maken bij de verhuurder. 

Ben jij verhuurder of huurder en heb je te maken met schade aan een huurwoning? Is hierover een geschil ontstaan? Dan kun je advies inwinnen bij ons! Neem direct contact op met ons.

Groetjes van jouw rechtsbuddy,

Güldeniz