“Juridisch advies”
“Persoonlijk en informeel”
Stel direct gratis een juridische vraag!

Proefperiode

Gefeliciteerd! Je hebt een nieuwe baan. Nu snel het contract tekenen en… aan de slag!

Dit is het begin van een reeks blog berichten, die gaat over de arbeidsovereenkomst. Wat mag en wat moet. Wij beginnen met de proeftijd en waar je op moet letten.

Vast contract

De afspraken die gemaakt worden met betrekking tot de proeftijd heeft alles te maken de duur van de arbeidsovereenkomst. Gaat het om een contract voor onbepaalde tijd, dan is de maximale proeftijd 2 maanden. Er kunnen dus afspraken worden gemaakt om geen proeftijd of een proeftijd van 1 maand af te spreken. Staat er in het contract een proeftijd van langer dan 2 maanden, dan is deze afspraak NIET geldig! 

Contract korter dan twee jaar

Heb jij met je werkgever een tijdelijk contract afgesproken tot 2 jaar, dan geldt een proeftijd van 1 maand. Een proeftijd voor maximaal 2 maanden is alleen toegestaan, indien dat in een cao is bepaald.

Tijdelijke functie ter vervanging of op projectbasis

Hiervoor gelden dezelfde regels als voor het contract korter dan twee jaar. 

Langer dan 2 jaar

Heb jij te maken met een tijdelijk contract, die langer duurt dan 2 jaar, dan is de maximale proeftijd 2 maanden. 

Contract tot 6 maanden

Hiervoor geldt geen proeftijd.  

Wanneer is een proeftijd niet geldig?

Worden er andere afspraken gemaakt, dus langer dan is toegestaan, dan is er geen sprake van een proeftijd en dient de werkgever de werknemer te ontslaan via een ontslagprocedure.

Schriftelijkheidsvereiste

Let wel dat de proeftijd schriftelijk dient te worden overeengekomen! Dit betekent niet dat de afspraak hierover in het arbeidscontract hoeft te staan. Staat de proefperiode in een personeelsreglement of cao, dat op het arbeidscontract van toepassing is verklaard, dan is voldaan aan het schriftelijkheidsvereiste. 

Ben jij een werkgever of een werknemer en heb je vragen over dit onderwerp? Aarzel niet en neem direct contact op met ons.

Groeten van jouw rechtsbuddy,

Rubilita