“Juridisch advies”
“Persoonlijk en informeel”
Stel direct gratis een juridische vraag!

Het betreden van de woning door de huurbaas

Heeft de verhuurder het recht om ongevraagd de huurwoning te betreden – mag dit wel? In sommige gevallen mag de verhuurder de gehuurde woning betreden, máár in andere gevallen niet. Het is aan niemand gelegen dat zomaar ineens de huurbaas binnen in jouw gehuurde woning staat terwijl jij niet thuis bent of onder de douche staat. Wat zegt het huurrecht hier nu over? Zijn daar regels voor? Maar hoe te handelen als de verhuurder zich hier niet aan houdt?

Mag de verhuurder zomaar het gehuurde betreden? Het is tenslotte zijn of haar eigendom. Dat zou je misschien wel verwachten, maar toch is dat niet helemaal de werkelijkheid. Het is de eigenaar zijn recht om met zijn eigendom te doen wat hij wil. Tenminste, zolang deze daarmee geen inbreuk maakt op rechten van anderen. Op het moment dat een eigenaar van een woning besluit zijn of haar woning te gaan verhuren, worden daarmee rechten voor anderen gecreëerd. Dit zijn de rechten van de huurder. Dat wil dus ook zeggen dat een eigenaar niet meer te pas en te onpas zijn of haar eigen woning kan betreden. Die beperking van het eigendomsrecht heeft de verhuurder/eigenaar zelf in het leven geroepen.

Het betreden van de woning

De verhuurder behoudt wel het recht op toegang tot de woning. Hij of zij mag alleen niet zomaar onaangekondigd binnenkomen. De eigenaar moet altijd eerst kloppen of aanbellen en netjes wachten totdat er wordt opengedaan, alsmede een schriftelijke vooraankondiging. Ondanks het eigendomsrecht van de verhuurder moet de privacy van de huurder gerespecteerd worden.

Wat te doen als de verhuurder zich niet houdt aan de regels?

Houdt de verhuurder zich niet aan de wettelijke regels en komt deze toch zomaar jouw woning binnen, dan is het van belang dat er directe actie wordt ondernomen. Het is van belang dat de goede relatie met de verhuurder niet op scherp komt te staan, maar wel dat er duidelijkheid komt over wat er wél en niet mag en wordt geaccepteerd door jou als huurder. 

Stuur een brief aan de verhuurder

Laat de verhuurder schriftelijk (het liefst aangetekend) weten dat je niet wil dat hij of zij zomaar binnenkomt. Geef de verhuurder altijd een redelijke termijn om op deze brief te reageren. Krijg je geen reactie, of blijft de verhuurder zomaar jouw woning betreden, dan kun je eventueel de sloten veranderen.

Vervang de sloten

Je mag als huurder de sloten veranderen. In de wet staat niet letterlijk dat de verhuurder het recht heeft om een sleutel bij te houden van het gehuurde.

Hou er wel rekening mee dat in sommige huurcontracten een bepaling is opgenomen die zegt dat de verhuurder een sleutel wenst te ontvangen wanneer de sloten worden veranderd. In dat geval heb je dus zelf met de verhuurder in het huurcontract afgesproken dat hij/zij recht heeft op een sleutel van het gehuurde. In dat geval geldt: afspraak is afspraak. Let bij het aangaan van een huurovereenkomst dus op of zo’n bepaling in je contract staat.

Denk jij eraan de sloten te veranderen, maar weet je niet zeker of dit volgens jouw huurcontract mag? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen je contract bekijken en adviseren wat je het beste kunt doen.

Schakel de politie in

Mocht ook het vervangen van de sloten niet helpen dan kun je in sommige gevallen zelfs de politie inschakelen. Let wel op: er bestaan uitzonderingen! Deze leggen we hieronder verder uit.

Op het moment dat je schriftelijk een klacht hebt ingediend, de sloten hebt vervangen maar de verhuurder toch je huis is binnengekomen, is er sprake van huisvredebreuk. Als de verhuurder geen sleutel meer heeft van het gehuurde en toch is binnengekomen, kan hij/zij dit alleen hebben gedaan door middel van braak. Dit is verboden en je kunt hier als huurder dus ook gewoon aangifte van doen.

Wees wel voorzichtig met deze laatste stap. De relatie met je verhuurder zal er niet beter van worden als je aangifte tegen hem of haar gaat doen. Bedenk dus altijd eerst of er echt geen andere uitweg meer is, voordat je naar de politie stapt.

Heb jij na het lezen van deze blog nog vragen over dit onderwerp? Aarzel niet en neem direct contact op met ons. Dan weet je in ieder geval waar je aan toe bent.

Groeten van jouw rechtsbuddy,

Jeroen