“Juridisch advies”
“Persoonlijk en informeel”

Heb je direct een vraag over partneralimentatie?

Stel direct gratis een juridische vraag!

Partneralimentatie

Gaan jullie of zijn jullie uit elkaar? Wil je weten wanneer de hoogte van de partneralimentatie kan wijzigen? Lees dan snel verder…

Partneralimentatie

Partneralimentatie wordt gebaseerd op de behoefte van de alimentatie ontvanger en de draagkracht van de alimentatie betaler. Kan de alimentatie ontvanger voorzien in zijn of haar eigen levensbehoefte? Maar ook… Betaalt de alimentatie betaler ook kinderalimentatie? Dit gaat weer voor op het betalen van partneralimentatie. Er is hier al veel over gezegd en geschreven… Wil je informatie ontvangen die van toepassing is op jouw specifieke situatie? Stuur ons jouw vraag en wij reageren binnen een dag!

 

Partneralimentatie kan op twee manieren worden vastgesteld

Jullie kunnen ervoor kiezen om de duur en hoogte van de alimentatie in onderling overleg vast te stellen. Komen jullie er niet uit, dan kan de rechter deze beslissingen nemen.

 

Wanneer wijzigt de hoogte van de alimentatie?

De rechter kan op verzoek van een van de ex-echtgenoten de alimentatie verhogen, verlagen of beëindigen, indien er sprake is van wijziging van omstandigheden. Hiervan kan sprake zijn als bijvoorbeeld de thuis- of werksituatie van zowel de alimentatiebetaler als –ontvanger verandert, door o.a. ontslag, een nieuwe baan en het aangaan van een nieuwe relatie.

Klik hier om jouw situatie of die van jouw ex door te geven, zodat we kunnen aangeven of een wijziging van toepassing is.

 

Wanneer ontvang ik geen alimentatie meer?

  • Zodra je gaat samenwonen met een nieuwe partner
  • Bij het overlijden van jouw ex
  • Zodra de alimentatie ontvanger gaat samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, heeft deze geen recht meer op partneralimentatie.

Wil je hier meer over weten? Neem contact op!

 

Wat is de duur van de alimentatie?

  • Zijn jullie langer dan 5 jaar getrouwd geweest -> Niet meer dan 12 jaren
  • Zijn jullie korter dan 5 jaar getrouwd geweest -> Niet langer dan de duur van het huwelijk

Er zijn andere mogelijkheden om partneralimentatie te betalen, bijvoorbeeld door in een keer het gehele bedrag te betalen. Of door afspraken te maken om de alimentatie te voldoen in de vorm van het betalen van de hypotheek of de huur van de alimentatie ontvanger.

Klik hier om jouw situatie aan ons voor te leggen, zodat wij een advies op maat kunnen geven!

 

Wat kan ik doen als mijn ex niet betaalt en

  • de alimentatie is door de rechter vastgesteld
  • de alimentatie hebben wij onderling geregeld

Indien de alimentatie door de rechter is vastgesteld en er is een beschikking, dan kun je het LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdrage) inschakelen. Zij innen de betalingsachterstand tot een half jaar.

Is de alimentatie onderling geregeld en is de betalingsachterstand langer dan een half jaar, dan is het innen van alimentatie via het Nationaal Loket Alimentatie Inning (NLAI) wellicht een betere optie.

Heb je hier vragen over? Klik hier om die aan ons voor te leggen en wij geven binnen een dag reactie!

 

Ik heb een andere vraag…

Zijn er verder nog vragen? Neem contact op en ontvang binnen een dag het antwoord op jouw vraag!

De rechtsbuddy's

Nikolaj - Scheidingen en contracten

Meer info

Rubilita - Oprichter/eigenaar

Meer info

Contact