“Juridisch advies”
“Persoonlijk en informeel”

Heb je direct een vraag over partner- en/of kinderalimentatie?

Stel direct gratis een juridische vraag!

Hallo!

Welkom op de pagina over Alimentatie

 

Er zijn twee soorten alimentaties. Aan de ene kant spreken we van kinderalimentatie en aan de andere kant van partneralimentatie…

 

Iedereen die zich in de volgende situaties bevindt, moet alimentatie betalen. Denk hierbij aan 

  • samenwonenden
  • gehuwden
  • er is sprake van kinderen

Is in jouw situatie sprake van jonge kinderen? Dan gaat het betalen van de kinderalimentatie voor op het betalen van de partneralimentatie, aangezien kinderen voor gaan op partners. Is er voldoende draagkracht? Dan wordt vervolgens de beslissing genomen om zowel kinder- als partneralimentatie te betalen.

Er is veel te doen om de hoogte van de alimentatie. De een vindt dat de ander meer moet betalen en de ander vindt dat die minder zou moeten betalen. Hoe het ook zij, er wordt van beide kanten bekeken in hoeverre de hoogte reëel is. Vervolgens wordt hierover een beslissing genomen.

Ten eerste wordt er gekeken naar de draagkracht en ten tweede naar de behoefte. Verdien je erg veel? Dan betaal je toch gewoon wat je kunt betalen? Echter, wat gebeurt er als de behoefte van de alimentatiegerechtigde eigenlijk helemaal niet zo hoog is? Waarom zou dan de alimentatieplichtige zoveel alimentatie moeten betalen?

 

Hoogte van de alimentatie

De hoogte van de alimentatie kun je op twee manieren vaststellen:

  1. Je hebt de keuze om samen de hoogte van de alimentatie te bepalen.
  2. Indien jullie er samen niet uitkomen, leg je het voor aan de rechter.

Zie hieronder het stappenplan over hoe een rechtsbuddy, indien er sprake is van het tweede geval, jou kan helpen! Trouwens, niet alleen in de tweede situatie, maar vanzelfsprekend ook in het eerste geval kun je denken aan het in de hand nemen van een rechtsbuddy.

Het is in ieder geval een feit, dat de kinderen in principe dezelfde levensstandaard moeten behouden, als de ouders uit elkaar gaan. Zij mogen hier niet op achteruit gaan, althans, dat is het uitgangspunt.

Met betrekking tot de partneralimentatie kun je naast het betalen van een maandelijks bedrag bijvoorbeeld ook kiezen om het gehele bedrag in een keer af te kopen.

Het is van uiterst belang om je goed te laten informeren en bijstaan in dit soort kwesties, aangezien dit soort afspraken gemaakt worden voor de lange termijn. 

Treedt er een wijziging op in een situatie, dan kun je vervolgens ook de hoogte van de alimentatie laten aanpassen, indien die wijziging daartoe aanleiding geeft.

 

Kortom

Ga je scheiden met of zonder kinderen? Dan heb je te maken met onder andere het betalen of ontvangen van alimentatie. Wil je meer informatie hierover? Dan klik je hier voor meer uitleg over kinderalimentatie en hier voor meer informatie over partneralimentatie. Heb je naar aanleiding hiervan nog vragen of kun je het antwoord op je vraag nergens vinden? Neem dan contact op!

Daarnaast is het altijd goed om de site van het LBIO te bezoeken. Ten eerste omdat zij niet alleen advies geven, maar ook de hoogte van de alimentatie kunnen uitrekenen en ten tweede omdat deze instantie, mocht je ex zijn of haar verplichting niet nakomen, zorgt voor inning van jouw alimentatie.

 

Alimentatiewijziging?

Partneralimentatie
1

Ga eerst naar een rechtsbuddy, voordat je naar een advocaat stapt

Ik zoek een advocaat
2

De rechtsbuddy legt uit hoe het in z’n werk gaat

Ik zoek een advocaat
3

De rechtsbuddy gaat persoonlijk mee naar de advocaat

Ik zoek een advocaat
4

En… de rechtsbuddy gaat mee naar de zitting!

Onze rechtsbuddy's alimentatie

Nikolaj - Scheidingen en contracten

Meer info

Rubilita - Oprichter/eigenaar

Meer info

Contact