“Juridisch advies”
“Persoonlijk en informeel”
Stel direct gratis een juridische vraag!

Schriftelijkheidsvereiste

Aankoop van een woning deel 1: schriftelijkheidsvereiste 

 

Je bent al een tijdje op zoek naar je droomwoning. En dan is het zover. Je loopt de gang in, werpt een blik in de woonkamer met open keuken – en je kookeiland! – en je bent direct verliefd. De vraagprijs ligt gelukkig binnen jouw financiële mogelijkheden. Je aarzelt niet en je doet gelijk een bod. En – o blijdschap – de verkoper gaat akkoord met jouw bod! 

 

En dan…

Je wisselt mailgegevens uit met de verkoper. Hierin bevestig je jouw bod. Je aarzelt geen moment en gaat direct aan de slag met het inschakelen van een bouwkundig expert en een taxateur. Op het moment dat je de verkoper vraagt wanneer de afspraken kunnen worden ingepland, ontvang je verontrustend nieuws. De verkoper wil de koop niet meer laten doorgaan. Het waarom laat de verkoper in het midden. Je vermoedt dat een andere koper een hoger bod heeft uitgebracht dan het jouwe. 

 

Je wilt het er niet bij laten zitten. Immers: jullie hebben toch een overeenkomst gesloten? Je belt met RechtsBUDDY en vraagt ons wat de juridische mogelijkheden zijn. Wij van RechtsBUDDY zijn helder in onze adviezen en zullen je ook absoluut meedelen als een juridische kwestie geen tot weinig kans van slagen heeft.  

 

Als je ons belt over het voorgaande moeten we jou helaas meedelen dat wij niets voor jou kunnen betekenen. Waarom niet vraag je je af? De wet is hier heel helder over. De verkoper kan zich beroepen op het schriftelijkheidsvereiste zoals dat is bepaald in artikel 7:2 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek (BW). Vrij vertaald is hierin bepaald dat de koop van een woning schriftelijk moet zijn vastgelegd.  


In lid 2 van ditzelfde artikel is bepaald dat de afspraken moeten worden vastgelegd in een akte. Je kunt dus geen rechten ontlenen aan een e-mail waarin bepaalde afspraken zijn opgenomen.  

 

Heb jij ook vragen over de aan- of verkoop van een woning? Neem direct contact op.

 

Groetjes van jouw rechtsbuddy,

 

Sonja