“Juridisch advies”
“Persoonlijk en informeel”
Stel direct gratis een juridische vraag!

Advocaat verplicht?

Moet ik een advocaat inschakelen?

Wanneer je een conflict hebt met een andere burger of een juridisch geschil met de overheid kun je je afvragen of je een advocaat moet inschakelen. Dit hangt af van de rechterlijke instantie die jouw zaak gaat behandelen en kan per rechtszaak verschillen. In deze blog zal ik richtlijnen geven die jou op weg kunnen helpen.

 

Juridisch conflict tussen 2 burgers:

  • Als de procedure wordt behandeld door het kantongerecht is een advocaat niet nodig. Bij het kantongerecht komen de zaken voor waarbij de eis onder de € 25.000 ligt.
  • Bij de rechtbank of het gerechtshof heb je wel een advocaat nodig.
  • Als het gaat om een echtscheiding is een advocaat ook altijd verplicht. Een verzoekschrift tot echtscheiding kan ook alleen ingediend worden door een advocaat. Bij het opstellen van een ouderschapsplan of een echtscheidingsconvenant is een advocaat niet verplicht.

 

Procedure in het Strafrecht:

Stel dat je een verdachte bent. Je bent in dit geval niet verplicht om een advocaat in te schakelen. Je bent dus vrij om jezelf te verdedigen in het Strafrecht, maar het is wel verstandig om toch een advocaat te nemen.

 

Procedure in het Bestuursrecht:

Indien je een geschil hebt met de overheid is een advocaat niet verplicht. Ook als jouw zaak wordt behandeld door de Centrale Raad van Beroep of de Raad van State (afdeling Bestuursrechtspraak) is een advocaat niet verplicht.

 

Spoedprocedure (kort geding)

Hier gaat het om een versnelde procedure met een spoedeisend belang. In zo een geval moet een advocaat inschakelen als jij de eiser bent. Het is dus verplicht voor de eiser. Als je de gedaagde bent (degene die zich verweert) dan is een advocaat voor jou niet verplicht.

 

In de praktijk neemt men meestal wel een advocaat of een juridisch adviseur in de arm. Ook als het niet verplicht is, gebeurt dit vaak wel. Een (juridische) geschil kan complex zijn. Omdat je gelukkig niet altijd te maken hebt met juridische conflicten weet je ook niet het verloop van een gerechtelijke procedure. In zo een geval is het ook alleen maar verstandig dat een juridische deskundige met jou meekijkt en meedenkt!

 

Als een advocaat niet verplicht is, kan RechtsBUDDY met jou meedenken en met jou meegaan. Is een advocaat wel verplicht, dan kun je terecht bij een van onze rechtsbuddy’s (juristen niet-advocaten) die veel kennis en ervaring hebben van diverse rechtsgebieden.

Voor vragen hierover, kun je altijd contact met ons opnemen.

Groetjes van jouw rechtsbuddy,

Güldeniz

 

Rechtsbuddy